Content feed Comments Feed

Tecrit altındaki Manning kötü durumda

22 Aralık 2010 Çarşamba

Gazeteci Kristen Saloomey, Wikileaks kurucusu Julian Assangge'e gizli belgeleri sızdırdığı iddiasıyla şu anda ABD'de cezaevinde tutulan Er Bradley Manning'in arkadaşlasrından David House ile görüştü. House, Manning'in arkadaşlarının da FBI tarafından baskı altında tutulduğunu ve tecrit koşullarının Manning'in fiziki ve ruhsal durumunu giderek bozduğunu belirtti:


Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, kameralar karşısında (ya da “ev hapsinde” tutulduğu Birleşik Krallık’taki görkemli malikanesinde) yasal mücadelesini verirken, ona gizli ABD hükümeti belgelerini uçurmakla suçlanan Amerikan askeri, kamuoyunun bakışlarından uzak tutulmakta. Er Bradley Manning, yedi aydır Virginia’daki bir askeri cezaevinde tecritte mahkeme gününü bekliyor.

Geçenlerde, Manning’in kim olduğu ve nereden geldiğine dair fikir edinmek adına, memleketi Crescent Oklahoma’ya doğru yola koyuldum.

Aynı zamanda kendini Boston merkezli bir bilgisayar araştırmacısı ve Manning’in arkadaşı olarak tanımlayan David House’la da e-posta aracılığıyla görüştüm. House’a göre Manning’in tecriti ağır darbeler vurmaya başladı. Manning’in destekçilerinin de yetkililer tarafından taciz edildiğini söylüyor. İşte e-posta trafiğimizden bazı alıntılar:


Saloomey: Manning’i nereden tanıyorsunuz? Nasıl biridir?

House: Ben Boston’da bir bilgisayar araştırmacısıyım ve Manning’le birçok ortak arkadaşımız var. Tutuklanma öyküsü ilk patladığında, adil yargılama hakkı tehlikedeymiş gibi görünüyordu. Bradley’in savunması için yasal finansmanın arttırılmasına dair Bradley Manning Destek Ağı’nın çerçevesinin ne olacağı ve yargı sürecinin ihlal edilmemesinin garanti edilmesi adına işe koyuldum. Birçok bilgisayar bilimcisi gibi, kendimi bu davanın özünde pozitif şeffaf hükümetin açığa çıkarılmasıyla tanımlarım.

İyi olup olmadığını kontrol etmek ve akıl sağlığını yerinde tutmak için ayda iki defa Bardley’i ziyaret ediyorum. O karakterist olarak mükemmel birisidir, gerçi son birkaç haftadır fiziki ve akıl sağlığında ciddi bir düşüş saptadım. Kuşkusuz onun bu hücredeki tecriti, akıl sağlığına ağır darbeler vurmuştur ve askeri cezaevi düzenlemelerinin bir sonucu olarak fiziksel zayıflığı öngören mentalite nedeniyle egzersiz de yapamayarak fiziksel olarak da etkilenmiştir.

Saloomey: Bradley hakkında yetkililer tarafından sorgulandınız mı?

House: Bradley’in yasal savunma kampanyasıyla ilgili oluşum yüzünden, FBI bir uçuş esnasında kişisel bilgisayarıma el koydu. Bilgisayarımı iade etmediler ve bununla alakalı olarak hiçbir tazminat teklifinde bulunmadılar.

Saloomey: Siz ve Bradley’in Boston bölgesindeki diğer arkadaşları bu davayla ve büyüyen sorunlarla ilgili ne düşünüyorsunuz?

House:
Bradley’in Boston bölgesindeki arkadaşları, yapmış olduğu iddia edilen eylemlerle ilgili son derece destekleyiciler. Bununla beraber, hükümetin onun Bostonlu arkadaşlarına yönelik –sürekli gözetim, dayanaksız olarak bilgisayarlarına el koyma ve hatta rüşvete varan- tacizleri son derece korkutucu bir etki yaratmış durumda ki insanlar artık onun adına konuşmaktan korkar durumdalar. Tüm samimiyetimle hükümetin verdiği böylesine bir gözdağı, özgür bir toplumun bireyleri tarafından tolere edilmemelidir diye düşünüyorum ve -zaten özel yaşamları ve mal kayıpları yüzünden acı çeken- karşı koymaktan korkan bu insanları direnmeye ve Er Manning’e destek vermeye çağırıyorum.


http://blogs.aljazeera.net/americas/2010/12/19/alleged-wikileaker-suffering-solitary-confinement adresinde yayımlanan röportajdan çevrilmiştir.

1 Response to Tecrit altındaki Manning kötü durumda

  1. Deniz Says:
  2. Wikileaks, sadece bir başlangıçtı aslında bakılırsa. Çünkü artık internetin sansüre indirilen en büyük darbe olduğunu görmüş vaziyetteyiz. Kara Güneş Basım da Şeytan Ayetleri'ni çevirip e-book olarak yayımlayarak, sansüre inat sesini yükseltmiş oluyor. Ayrıntılı bilgi burada: http://karagunesbasim.blogspot.com

     

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi