Content feed Comments Feed

Tarık Ali: Nobel Savaş Ödülü

14 Aralık 2010 Salı

Pakistan asıllı İngiliz yazar Tarık Ali, 2010 Nobel Barış Ödülü'nün Çinli Liu Xiaobo'ya verilmesini eleştiren kısa bir yazı yazdı. Ali'ye göre Liu Xiaobo ABD'nin işgallerini ve sömürgeciliği destekleyen bir savaş çığırtkanı:

Geçen yılın Nobel Barış Ödülü sahibi, ödülü aldıktan birkaç hafta sonra Afganistan'daki savaşı genişletti. Ödül, Obama'yı bile şaşırttı. Bu yıl Çin hükümeti, Çin PEN'in başkanı ve neo-con olan Liu Xiaobo'yu kurban haline getirerek ahmaklık yaptı. Liu Xiaobo hiçbir zaman tutuklanmamalıydı, ancak komiteyi oluşturan eski bir İşçi Partili başakan olan Thorbjørn Jagland liderliğindeki Norveçli politikacılar Çin'e bir ders vermek istediler. Ve bu nedenle kahramanlarının görüşlerini gözardı ettiler. Ya da kendi görüşlerinin farklı olmadığını düşünürsek belki de değil. Komite, Bush ve Blair'e Irak'ı işgal ettikleri için ortak bir ödül vermeyi düşünmüştü, ancak kamuoyu itirazı geri adım atmaya zorlamıştı.

Dikakt edilsin, Liu Xiaobo açık biçimde görüşü olarak şunları açıklamıştı:

(a) Çinîn trajedisi şudur ki, ülke en az 300 yıl boyunca bir Batılı güç ya da Japonya tarafından sömürgeleştirilmemiştir. Anlaşılan bu, onu sonsuza dek medenileştirecekti.
(b) ABD tarafından verilen Kore ve Vietnam savaşları, totalitarizme vkarşı savaşlasrdı ve ABD'nin "ahlaki güvenilirliğini" arttırdı.
(c) Bush, Irak savaşına girmekte haklıydı ve Senatör Kerry'nin "iftira borazanlığı"ydı.
(d) Afganistan? Burada da sürpriz yok. NATO'un savaşına tam destek.

Bu düşüncelere hakkı var, ancak bunlar barış ödülü mü getirmeli?

Norveçli hukukçu Fredrik Heffermehl, komitenin mirası ile ödülleri finanse eden dinamitin mucidinin geride bıraktığı arzusunu ve vasiyetini çiğnediğini iddia ediyor: "Nobel komitesi ödül parasını serbestçe kullanmak için almadı, ancak para barışı yaratmada, silahlanma yarışının ve askeri güç oyunlarının korkunç çemberini kırmada esas unsur olana verilmek üzere emanet edildi. Bu bakış açısından, 2010 Nobel 'i gayrimeşru bir komite tarafından verimiş gayrimeşru bir ödüldür."


http://www.lrb.co.uk/blog/2010/12/11/tariq-ali/the-nobel-war-prize/ adresinde yayımlanan metinden çevrilmiştir.

0 Responses to Tarık Ali: Nobel Savaş Ödülü

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi