Content feed Comments Feed
7 Mart 2009 Cumartesi

İşgal barınma hakkını da vurdu

Takvimdeki tarih kadın haklarına işaret ederken bunun Manwa Tarrabin (56) ve iki kızı için pek önemi yok. Onlar, evlerini ve ona dair tüm haklarını kaybettiler.

17 Ocak’a kadar Gazze’nin doğu sınırının 200 metre içerisinde bulunan ve İsrailli yetkililer tarafından “kapalı askeri alan” ilan edilen Beyt Hanun’un Al-Amal mahallesindeki küçük evlerinde yaşıyorlardı. İsrail’in Gazze’ye yönelik üç haftalık hava, deniz ve kara saldırısından önce küçük yükseltinin tepesindeki zeytin ve meyve ağaçlarıyla çevrili açık alanda bir evleri vardı. İsrail güçlerinin çekilmesinin ardından ev, Beyt Hanun sınır bölgesinde yıkılan 80 evden biri olarak artık yassı bir moloz yığını halinde.

Tarrabin’in evine giden çakıl yol tank ve buldozerlerle yarılan tarım arazileriyle kesişiyor ve İsrail tek taraflı ateşkes ilan etmeden bir gün önce aynı şekilde yıkılan sayısız eski evden geçiyor. Tarım ve hayvancılık yapan Tarrabin ailesi, koyunları ve keçilerinin ürettikleriyle ve etraflarındaki verimli tariz arazisine dikebildikleriyle geçimlerini sağlıyormuş. 27 Aralık’ta saldırıların başlamasının ardından evlerinde kalmaya devam etmişler. Evi tahliye etmeye zorlandıkları akşam Manwa ve kızı Sharifa (22) evdeymişler. İsrail ordusunun evlerini nasıl yıktığını anlatan Manwa Tarrabin, “Tankları gördüğümde çok korktum. 17 Ocak öğle 2.30 sularıydı ve tank seslerini duyduğumda evin içindeydim. Dört tank ve biri çok çok büyük olan iki buldozer vardı. İsrail askerleri evi terk etmemiz için megafonla bağırdılar. Bana, evimizin artık kapalı askeri bölgede bulunduğunu ve bunun evi terk ederek Gazze’ye doğru gitmemizi gerektiren ‘tepeden bir kara’ olduğunu söylediler. Kabul etmedim ve eşyalarımızı toplamak amacıyla zaman vermeleri için pazarlık yapmayı denedim. Ancak reddettiler” diyor. Tarrabin, kendisinin ve kızının kimliklerini ve kişisel eşyalarını almak için bile zaman verilmeden sadece üzerlerindeki giysilerle evi terk etmeye zorlandıklarını sözlerine ekliyor. Aşağı yukarı akşama doğru saat 5 civarlarında, yani İsrail’in ateşkes ilanına 12 saatten az zaman kala Tarrabinlerin evi buldozerlerle yıkılmış.

Saldırılar sonrası 100 bin evsiz

Yıkım, İsrail tanklarının Ocak başında sınır ötesine geçmesinin ardından Ocak ayı aşından beri İsrail ordusu kontrolünde olan bölgede meydana gelmiş. Yeşil Hat boyunca devam eden alanlar 2000 yılından beri Filistinliler için yasak bölge. Alan, İsrailli yetkililer tarafından tek taraflı biçimde “tampon bölge” ilan edilmiş. İsrail buldozer ve tankları koordinasyon içinde tampon bölge dahilinde ve dışındaki binlerce dönümlük tarım arazisini bazıları İsrail sınırından 2.5 kilometre uzakta olmasına rağmen kasten yok etmiş. İsrailli yetkililer 17 Ocak’ta tampon bölgeyi tekrar genişletmiş ve yasak bölge olan alanları Yeşil Hat’tan bir kilometre uzağa kadar yükseltmiş. Beyt Hanun’daki “tampon bölgede” yıkılan 80 evde yaklaşık olarak 400 kişi evsiz ve topraksız hale gelmiş.

Topraklarının büyük kısmı tampon bölgede kalan ve dönüp üretim yapmaları haline ölü riskiyle karşı karşıya olan Tarrabin ailesi yıkımın ardından ilk kez 29 Ocak’ta evlerinin bulunduğu yere insan hakları gözlemcileri ve bir film ekibi ile birlikte dönmüş.

Tarrabinlerin evine giden çakıl yolun her iki yanı yıkılmış ev manzaralarıyla dolu. Manwa Tarrabin kalıntılara işaret ederek, “Şu ev Khadera ailesine aitti. Anneleri bombardımanda öldürüldü. Bu evin zemin seviyesinde koyunlar ve keçiler vardı. Askerler evi içindeki hayvanlarla birlikte yıktı” diyor. Tarrabi ailesinin evinin yakınlarında Abu Jeremy ailesinin evi sağlam biçimde duruyor. 27 Aralık’ta İsrail askerleri tarafından tahliye edilmelerinin ardından evlerini ilk ziyaretlerinde Freije Abu Jeremi, tavşanlarının, tavuklarının ve koyunlarının İsrail askerlerinin ahırı yıkmasıyla birlikte öldüğünü söylüyor.


Save the Children isimli örgüte göre yüzde 56’sı çocuklardan oluşan tahminen 100 bin kişi saldırıların ardından evsiz kalmış. Tarrabin ailesi de evlerinin yıkılmasının ardından evlerinden uzakta bulunan Han Yunus’taki akrabalarının yanına yerleşmiş.

http://www.ipsnews.net/news.asp?idnews=46002 adresinde yayımlanan haberden özetlenerek çevrilmiştir.

0 Responses to

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi