Content feed Comments Feed

El Salvador solu zafere hazır

3 Mart 2009 Salı

İki haftadan az bir süre içerisinde 3-4 milyon El Salvadorlu seçmen, ülkenin yeni başkanını seçmek için oy kullanacak. Ağırlıklı olarak 15 Mart seçimlerinin sonuçlarının ülkenin uzun ve şiddet dolu askeri ve sivil diktatörlükler tarihinde yeni ilerici bir fasıl başlatılacağına inanılıyor. Solcu Farabundo Marti Ulusal Kurtuluş Cephesi (FMLN) adayları Mauricio Funes ve Salvador Sanchez Cerén için bir zafer beklentisi yüksek. Sola karşı kirli kampanyaya, sağın sınır tanımayan sahtekârlıklarına ve 18 Ocak’taki yerel seçimlerde sandıklardaki yoğun polis varlığına karşın, seçmenler FMLN’nin adayını zafere götürecek gibi görünüyor.

FMLN’nin ulusal nüfuza giden yolu palalarla açılmış, barikatlarla savunulmuş, politik kervanlarla, kapı kapı tartışmalarla, binlerce gösteriyle, teşvik edici konuşmalarla ve politik mücadeleyle örgütlenmiş. Partinin köylü ayaklanmasından başlıca politik partilerden birine dönüşümü sendikalar, işçiler, çiftçiler, işportacılar, aileler, öğretmenler, hemşireler, anneler ve göçmenler tarafından olası hale getirilmiş. Mauricio Funes, sağlam desteğinin devamlılığını El Salvador’un geniş tabanlı toplumsal hareketinden alıyor ve parti ABD’deki Salvadorlu göçmenlerin iş aleminden, kırsal topluluklardan ve iktidardaki Milliyetçi Cumhuriyetçi İttifak’ın (ARENA) ekonomik politikalarına ve kamu kaynaklarının sistematik olarak hortumlanmasına öfkelenen orta ölçekli üretim sektöründen de kilit destek almış durumda.

ARENA, partinin gerilla mücadelesi geçmişine atıfta bulunarak ve popülaritesini bir gazeteci olan Funes’e dayandırarak FMLN’ye olan desteği bölmeye çalışıyor. Parti, Funes ile birlikte gerçekten de kazanma şansını arttırmış durumda. Funes’in 20 yıllık araştırmacı gazeteciliği, halkın onun politikalarına dair bilgi sahibi olmasını sağlıyor.

FMLN seçimlere girdiği ilk sene olan 1994’te 12 belediye başkanlığı ve 22 milletvekilliği kazanırken, 1994, 1999 ve 2004 seçimlerinde sırasıyla yüzde 32, yüzde 29 ve yüzde 37 oranında oy almıştı. 2006 ara seçimlerinde ise parti aradaki büyük boşluğu kapatmış ve ARENA’nın 854 bin 166 oyuna karşılık 943 bin 936 oy almıştı. O zamana kadar parti El Salvador nüfusunun yüzde 40’ını oluşturan belediyeleri yönetirken şu anda nüfusun yüzde 60’ının yaşadığı 96 belediye FMLN’nin elinde ve parti 84 sandalyeli mecliste 35 milletvekiline sahip.

Kasım 2008’de Nikaragua’nın The Monocle gazetesine konuşan Funes, başkanlık için neden mücadele ettiğini şöyle açıklamıştı: “Başkan olmak benim için tarihsel bir başlangıç. Sorunlar, gazeteci olarak çalışmaya devam edemeyeceğim kadar kuvvetli durumda. Gazetecilik El Salvador’un gerçeklerini, özellikle de yoksulluk gerçekliğini bilmeme izin veriyor. Ancak gerçekliği değiştirmeme izin vermiyor.”

Olası bir FMLN zaferinde, ARENA’nın hesap defterleri açılacak ve partinin ulusal ve uluslararası yardım bütçelerini ve sırasıyla ülkenin halkını, toprağını ve kaynaklarını nasıl kötüye kullanacağı teşhir olabilir. Örneğin, FMLN sürekli olarak şirketlerin ve bireylerin her yıl bütçeye aktarması gereken 600 milyon dolardan fazla “kayıp vergiden” bahsediyor. Parti ayrıca ülke topraklarının ve ticari sektörünün yüzde 85’inin beş ailelik bir oligarşinin elinde bulunduğu suçlamasında bulunuyor.

http://upsidedownworld.org/main/content/view/1740/1/ adresinde yer alan haberden yararlanılmıştır.

0 Responses to El Salvador solu zafere hazır

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi