Content feed Comments Feed


8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaklaşırken, Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu’nun (EZLN) kadın üyeleri tarafından çeşitli etkinlikler planlandı. Subcomandante Marcos da “patronlarının, Zapatista kadın komutanlarının emirleri gereği” yapılacak etkinliklere dair bir açıklamada bulundu. Etkinlikler kapsamında sportif, kültürel ve sanatsal etkinlikler yapılması planlanırken, yapılan açıklamada etkinlikleri takip edecek erkeklerin “yemek yapma, çocuk bakma, temizlik” gibi işlerle etkinlik alanında bulunabileceği ifade edildi. Marcos’un etkinliklerin içeriğine ve amacına dair yaptığı açıklama şu şekilde:

Öteki Kampanya’nın, Zezta İnternacional’in yoldaşlarına ve altıncı deklarasyonunu taraftarları olan tüm kadınlara:

Yoldaşlar:

En yakın Uluslararası Mücadeledeki Kadınlar Günü kutlamalarının parçası olarak Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu’nun (EZLN) Gizli Devrimci Yerli Komitesi (CCRI-CG) kumandanları, Chiapas’ın yükseklerindeki Oventik Caracolu’nda * 7-8 Mart 2009 tarihlerinde sportif, kültürel ve politik etkinlikler organize ediyor.

Kumandanlar Mücadeledeki Kadınlar toplantısının niteliğini tartışmaya devam ederken Chihuahua’dan Öteki Kampanya’da yoldaşımız olan Doña Concepción García de Corral’ın ölüm haberini aldık.

Biz Zapatistalar onu, bu kadını, toplumsal mücadelede düşenlerin annesini ve politik nedenlerle kaybolanların dönüşü için inatçı mücadeleciyi “Mamá Corral” olarak adlandırıyorduk. O bizi şartsız veya menfaatleri olmadan oğulları ve kızları olarak sayıyordu

Aslında etkinlik Zapatista kadınları için planlanmış olsa da, Comandantas (Zapatista kadın komutanları) Meksika’daki ve dünyadaki ÖTEKİ kadınları da davet etmeyi düşünüyorlardı ve biz Doña Concepción García de Corral’nın öldüğünü öğrendiğimizde, bu kutlamaları bildiğimiz takma adıyla Mamá Corral’a, onun şahsında yaşlarına bakılmaksızın annelere, mücadelesini satmayan, pes etmeyen ve teslim olmayanlara adamayı kararlaştırdılar.”

Patronlarımızın, Comandantas Zapatistaların emirlerini uygulamak için size 7-8 Mart 2009’da Oventik Caracolu’nda düzenlenecek ve aşağıdaki özellikleri taşıyacak Mamá Corral politik, sportif, kültürel ve sanatsal etkinlikleri için davet gönderiyoruz:

- Sportif, sanatsal ve kültürel etkinliklere sadece kadınlar doğrudan ve yaşlarına, ırklarına, dini inançlarına, dillerine, uluslarına ve cinsel yönelimlerine bakılmaksızın katılabilecekler.

- Etkinliklerde yer alan erkekler sadece yemek yaparak, çocuk bakarak, temizlik yaparak veya etkinliği desteklemeye çalışarak burada bulunacaklar.

- 3 spor dalı olacak: basketbol, voleybol ve futbol

- Şarkı, şiir, tiyatro, duvar gazetesi, dans gibi kültürel etkinlikler olacak.

- Spor müsabakalarına katılmak için oluşturulan kadın takımları Enlace Zapatista web sayfasından kaydolmalılar, kayıtlarda hangi spordan katılacaklarını, takımlarının kaç kadından oluştuğunu, takımlarının isimlerini ve eğer forma giymeleri söz konusuysa nasıl formaları olacağını belirtmeliler. Bu, turnuvadaki karşılaşmaları organize etmek için isteniyor.

- Sportif etkinlikler 7 Mart tarihinde Oventik Caracolu’undaki sahalarda başlayacak, çok fazla takım olursa 8 Mart günü de devam edecek.

- Kültürel etkinlikler 7 Mart akşamı başlayacak ve kaç tane programlandığına bağlı olarak 8 Mart öğleden sonrası ve akşamı da devam edecek.

- 8 Mart 2009’da Comandantas Zapatistlar mücadelenin mesajını verecekler.

Şimdilik hepsi bu.

Atenco’ya özgürlük ve adalet!

Özgürlük, adalet ve politik tutuklularla kayıpların sağ salim dönüşü!

Meksika’nın güneydoğu dağlarından

Gizli Devrimci Yerli Komitesi-Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu Genel Komutanlığı adına

Subcomandante (İkinci komutan) Asi Marcos

Meksika, Ocak 2009

*: Zapatista topluluklarının bir araya gelerek oluşturdukları yerel yönetim birimi. İspanyolca’da “salyangoz” anlamına gelen caracol kelimesinin kullanımında Maya yerlilerin salyangoz kabukları vasıtası ile haberleşmelerinden esinlenilmiştir.

http://enlacezapatista.ezln.org.mx/comision-sexta/1410 adresinde yer alan açıklamadan çevrilerek haberleştirilmiştir.

0 Responses to Zapatista kadınları 8 Mart'a hazırlanıyor

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi