Content feed Comments Feed


Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, şu ana kadar binden fazla Filistinlinin ölümüne neden olan İsrail’in Gazze saldırısını protesto etmek amacıyla İsrail’le ilişkilerini kopardıklarını açıkladı.

Morales bugün (Çarşamba) yaptığı açıklamada, Başbakan Ehud Olmert’in de aralarında bulunduğu üst düzey İsrailli yetkililerin Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde ‘soykırım’ suçlamasıyla yargılanmaları için çaba gösterdiğini söyledi. Morales aynı zamanda BM’yi ve Güvenlik Konseyi’ni krizlere ‘kayıtsız’ yaklaşımından dolayı reddettiğini ve BM Genel Kurulu’nun saldırıyı kınamak için acil toplantı kararı alabileceğini belirtti. Morales, Bolivya’nın başkenti La Paz’daki diplomatlara “İnsanlığa karşı yapılan bu vahim saldırıları göz önünde bulunduran Bolivya, İsrail ile diplomatik ilişkilerini sonlandıracak” dedi. Morales ayrıca İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres’e de saldırıyı durdurmada başarısız olmasından dolayı Nobel Barış Ödülü’nün elinden alınabileceğini söyledi. Morales’in bu kararı, müttefiki Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez’in ülkesindeki İsrail büyükelçisini saldırıdan dolayı kovma kararını ve saldırıyı ‘soykırım’ olarak tanımlamasını takip etti.

Morales, Eylül ayında ABD büyükelçisini hükümete karşı şiddet içeren protesto gösterilerini teşvik ettiği suçlamasıyla kovmuştu. Chavez, çok geçmeden Morales ile dayanışma amacıyla aynı uygulamada bulunmuştu.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısında hastane kaynakları ve yardım örgütlerine göre yüzde 40’ını sivillerin oluşturduğu 1000’den fazla insan öldü. Diğer yandan dördü Gazze’den atılan roketlerle olmak üzere 13 İsrailli de hayatını kaybetti.


http://english.aljazeera.net/news/americas/2009/01/200911415461671162.html adresinde yer alan haberden çevrilmiştir.

0 Responses to Bolivya, İsrail ile ilişkilerini kesti

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi