Content feed Comments Feed

Tunus'ta işsizlik isyanı sürüyor

29 Aralık 2010 Çarşamba

Tunus'ta iş bulamadığı için seyyar satıcılık yapan 26 yaşındaki Mohammed Bouazizi'nin 17 Aralık günü seyyar arabasına yetkililerce el konulmasının ardından kendini yakarak intihar girişiminde bulunmasıyla başlayan işsizlik protestoları devam ediyor. Özellikle Sidi Bouzid kentine yoğunlaşan ve diğer kentlere de sıçrayan protestoların en yoğun olduğu 24 Aralık günü 18 yaşında bir genç polis tarafından kafasından vurularak öldürülürken, bir başka işsiz genç de intihar ederek hayatını kaybetti.


Dün, Gafsa kentinde sendikalar tarafından organize edilen bir yürüyüş güvenlik güçleri tarafından engellenirken başkent Tunus'ta da yaklaşık 300 avukat hükümet sarayına bir yürüyüş gerçekleştirdi. El Cezire'ye konuşan Tunuslu blogger ve araştırma görevlisi Lina Ben Mhenni, Salı akşam saatlerinde yürüyüşe katılan iki avukatın gözaltına alındığına dair bir duyum aldığını belirterek, "Protestocular, eylemlerini Sidi Bouzid'dekiler ile dayanışma amacıyla yapıyorlar ve aynı zamanda devlet başkanının istifasını istiyorlar" dedi. Ben Mhenni, bunun dışında üniversite öğrencileri sendikası tarafından da Eğitim Bakanlığı önünde bir eylem düzenlendiğini sözlerine ekledi.

Maghreb Review'den analist Mohamed Ben Madan, gösterilerin, son 23 yıl içinde Tunus'ta yapılan en büyük gösteriler olduğunu ifade ederken, "Beni şok eden şey böyle şeyler İran ya da Moskova'da olması halinde küresel medyada yer bulacakken, Tunus'ta olması nedeniyle kimsenin umrunda olmaması" diye konuştu.

Tunus parlamentosunda yer alan dört parti ise El Cezire'yi "ülkeyi istikrarsızlaşmaya çalışmak ve Sidi Bouzid'deki olaylara dair yayınları ile ayaklanmayı sürdürmek" ile itham ediyor.

Ülkede işsizlik oranı yüzde 14 iken, üniversite mezunları arasındaki oranın bu rakamın iki katı civarında olduğu tahmin ediliyor. Tunuslular, ülkede yatırımların yüzde 90'ına yakınının sahil kesimlerine yapılmasından şikayet ederken, 1987'den bu yana iktidarda olan Devlet Başkanı Zine al-Abidine Ben Ali, El Kaide'ye karşı Batılı devletlerle yoğun bir işbirliği içinde.



Not: Çeşitli haber kaynaklarından derlenerek çevrilmiştir.


0 Responses to Tunus'ta işsizlik isyanı sürüyor

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi