Content feed Comments Feed

Uruguay’a “vejetaryen” başkan

8 Mart 2010 Pazartesi

towardfreedom.com editörü Benjamin Dangl, yeni dönemde Uruguay Devlet Başkanlığı görevini yürütecek olan eski Tupamaro gerillası Jose “Pepé” Mujica’nın yönetimine dair yayımladığı yazıda, Mujica’nın halkçı politikalar vaadinde bulunan, ancak aynı zamanda iş dünyasıyla uzlaşacak ‘ılımlı’ bir siyasetçi olduğunu vurguladı:

“Eşek zeki bir hayvandır, çünkü nerede yemek yiyebileceğini hiçbir zaman unutmaz” – Bu söz çiftçi, eski gerilla ve şu anki Uruguay Devlet Başkanı Jose “Pepé” Mujica’nın La Brecha dergisine verdiği mülakattan.

Jose “Pepé” Mujica geçtiğimiz Pazartesi, 1 Mart’ta başkanlık görevini üstlenirken Montevideo havasını kızarmış yemek ve sosisli sandviç kokusu kaplıyordu. “Olé, olé, olé, Pepe, Pepe” diye tezahürat yapan gürültücü kalabalığa Uruguay bayrakları satan işportacılar göreve başlama geçit töreninin güzergahına dizilmiş. La Nacion’un haberine göre, ülkedeki diktatörlük süresince hapsedilen ve işkenceye maruz kalan eski Tupamaro gerillası Mujica, kalabalığın önünde eşi ve başka yardımcısıyla birlikte ayakta dururken askeri yönetim zamanında yasaklanan halk şarkıları söyleyerek kalabalığa öncülük ediyordu.

Uruguaylı yazar Eduardo Galeano, Página/12’ye “Mujica’nın görevi devralmasıyla açılan periyot halkın şevki ve gayretli umudu ile kutsanmış doğdu ve özen gösterilmesi, aldatılmamak için dikkatli olunması gereken şeyler var. Bu bir kutlama, ancak aynı zamanda da taviz günü” dedi.



Diğer kampanya düzlemleri arasında Mujica, ülke yoksulları için yeni barınma projeleri yapma, demiryolu sistemini yeniden aktif hale getirme, eğitime erişimi ve kalitesini genişletme ve diğer Güney Amerika ülkeleriyle entegrasyona aktif biçimde katılma sözü vermiş durumda. Göreve başlama törenine Brezilya, Paraguay, Bolivya, Ekvador, Kolombiya ve Venezüella devlet başkanları katıldı.

Mujica, şehrin dışında yer alan sebze ve çiçek yetiştirdiği çiftliğinde eşiyle birlikte yaşıyor. IPS News’e konuşan Mujica’nın 44 yaşındaki komşusu María del Rosario Corbo, başkana dair şunları söyledi: “Tam anlamıyla sıradan bir adamdır: onu bisikletinde, motosikletinde, çiçeklerinin arasında çalışırken görürsünüz. Yoksullara odaklanmayı güçlendirecek, onlara bir yardım eli uzatacaktır.” Mujica başkanlık maaşının büyük kısmını da evsiz insanlara yönelik bir programa bağışlayacak.

Mujica, iki başka hapis yatmış eski gerillayı, Luis Rosadilla ve Eduardo Bonomi’yi de hükümetinde sırasıyla Savunma Bakanı ve İçişleri Bakanı olarak görevlendirdi. Uruguay’daki kanlı diktatörlük 1973-1985 arasında sürmüştü.

Göreve başlama töreninde kızıyla birlikte bulunan ev kadını Manuela Nieves, Página/12’ye şöyle konuştu: “Acı çektiğimiz tüm yıllar nedeniyle şimdi solun hükümette kalmaya devam etmesini hak ediyoruz. Mujica, halkı temsil ediyor. Tabaré’nin (eski başkan) izinden gidecek, ama farklı bir yürekle.”

Yeni başkan ülkedeki aşırı yoksulluğu ortadan kaldırmayı ve Uruguay’ın ihmal edilmiş kırsal bölgelerine odaklanmayı taahhüt etti; ülke nüfusunun yüzde 93’ü şehirlerde yaşıyor. Mujica aynı zamanda özel sektörü güçlendirmeyi, zenginliği arttırmayı ve ülkeye yatırım çekmeyi istediğini vurguladı. Siyaset bilimi profesörü Juan Andrés Moraes, IPS News’e şunları söyledi: “Mujica, hükümetinin Evo Morales ya da Chavez’inkinden çok Lula’nınkine (Brezilya Devlet Başkanı) benzeyeceğini söylüyor. Aslında Mujica’nın kendisi farkları açık olarak görüyor.”

Mujica, yıllar önce politikacı olduğundan beri “yılanları yakalamayı”, siyasete uygun biçimde bir şeyler elde etmek için uzlaşmalar gerçekleştirmeyi öğrendiğini söyledi. Gerçek şu ki, Tabaré Vazquez hükümetinde Ekonomi Bakanı olan Danilo Astori’nin başkan yardımcısı olması, ekonomi politikalarının yeni dönemde çok önemli oranda değişmeyeceğinin işaretini veriyor.

Yeni başkanın karizmasına, popülist kişiliğine ve solcu geçmişine rağmen, başkanlığı muhtemelen ılımlılık ile karakterize edilmiş. Mujica, Arjantin ve Uruguay’dan işadamlarıyla son zamanlarda gerçekleştirdiği bir toplantıda kendisini, “vejetaryene dönüşen vahşi bir kedi” olarak tanımlamıştı.


http://towardfreedom.com/home/content/view/1881/1/ adresinde yayımlanan haberden çevrilmiştir.

0 Responses to Uruguay’a “vejetaryen” başkan

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi