Content feed Comments Feed

Rachel Corrie’yi hatırlayın

16 Mart 2010 Salı

ABD Sosyalist Partisi, 2003 yılında Filistinlilerle dayanışma amacıyla bulunduğu Gazze’de İsrail ordusuna ait bir buldozer tarafından ezilerek öldürülen Rachel Corrie’nin ölüm yıldönümünde bir açıklama yaparak ABD halkını yeni bir dış politika yaratılması konusunda harekete geçmeye çağırdı:

Bugün, Uluslararası Dayanışma Hareket (ISM) aktivisti Rachel Corrie’nin trajik ölümünün yıldönümü. Corrie, 16 Mart 2003’te Filistinlilerin evlerinin yıkılmasına şiddet içermeyen şekilde direnirken bir İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) buldozeri tarafından öldürülmüştü. Onun ölümü, demokratik sosyalistlerin dünyanın her tarafında politik güçlerini edindikleri uluslararası dayanışma gayretiyle birlikte, işgal altındaki bölgelerdeki Filistinlilerin her gün yüzleştiği şiddetin sembolü haline geldi.

Filistin özgürlük mücadelesi Rachel Corrie’yi, Evergreen State College’dan ayrılıp Filistin’de ISM’e katılacak kadar çok etkilemişti. Corrie, Gazze Şeridi’nde birkaç hafta geçirdikten sonra Filistinlileri, “ölüm saçan kuleler, tanklar ve silahlı ‘yerleşimlerle’ ve şimdi de dev bir metal duvarla çevrilmişler” şeklinde tanımlamıştı. IDF tarafından gerçekleştirilen ev yıkımları ve askeri baskınlar 2003 yılları başları süresince şiddetlendi. ISM eylemcileri ve onların Filistinli benzerleri bu baskıya, her gün bedenlerini buldozerlerin ve ağır silahlı birliklerin önüne dikerek şiddet içermeyen kahramanca doğrudan eylemlerle karşı koydular.

16 Mart 2003’te gerilla sığınakları ve kaçakçılık tünellerini yok etme bahanesiyle hareket eden IDF, Filistinli eczacı Samir Nasrallah’ın evini yıkmayı denedi. Başka birkaç ISM aktivisti ile birlikte Rachel Corrie, evin önünde bir canlı kalkan oluşturdu. Filistin İnsan Hakları Merkezi tarafından derlenen bir rapora göre ISM’den görgü tanıkları IDF’e ait buldozerin sürücüsünün, ISM’in standart fosforlu yeleğini giyen Corrie’yi net biçimde görebildiğini, buna rağmen Corrie’yi buldozerin kepçesiyle öldürmek için ezmeye başladığını ifade etti.

Corrie’nin ölümü, Filistin’de her gün gerçekleşen İsrail işgali vahşetine daha çok ışık tutulmasına yardımcı olan uluslararası bir haber oldu. 2003’ten beri daha birçok Filistinli öldü. Birçoğu isimsiz bir biçimde can verdi -hiçbir zaman sona ermeyen bir işgal ve baskı devrinin isimsiz ve meçhul kurbanları. Onlar sadece gömmeleri ve yaslarını tutmaları için bırakıldıkları aileleri tarafından biliniyor. Corrie’nin ölümü uluslararası bir öfke yaratırken, Filistinliler tarafındaki can kayıpları nadiren biliniyor.

Bununla birlikte Rachel Corrie’nin hayatı ve fedakârlığı anılmalı. Bu hayat ve fedakârlık, ABD’deki gençlerin dünyada daha çok özgürlük ve adalet için harekete geçme kapasitesine dair bir kanıt sunuyor. Çoğu zaman genç insanlar kendileri için günümüz kapitalizmi tarafından yaratılan konumu kabulleniyor –politik değişime dair hiçbir umut barındırmadan merkezine tüketmeyi alan boş hayatlar yaşamayı. Rachel Corrie, tarihin aktif bir katılımcısı oldu ve ölümü devam eden Filistin özgürlük mücadelesine katkıda bulundu.

Onun ölümü bize, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın sona ermesine destek olma konusunda Amerikalıların özel bir sorumluluğu olduğunu hatırlattı. Rachel Corrie’nin çabasını, İsrail’e yönelik ABD yardımının bir an önce sona erdirilmesine dair talebimizi yükselterek sürdürebiliriz. Onun, ailesine gönderdiği bir e-postada açık bir biçimde söylediği gibi: “Benim de dolaylı biçimde desteklediğim ve devletimin büyük ölçüde sorumlu olduğu bir soykırımın ortasındayım.”

Rachel Corrie’yi, uluslararası dayanışma ve barışı sosyalist değerler ile oluşturulacak yeni bir dış politikanın yaratılmasını destekleyerek hatırlayın.

Billy Wharton
ABD Sosyalist Partisi Eş Başkanı

http://links.org.au/node/1568 adresinde yayımlanan açıklamadan çevrilmiştir.

0 Responses to Rachel Corrie’yi hatırlayın

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi