Content feed Comments Feed

Yunanistan’da ekonomik krizden çıkış yollarına dair tartışmalar sürerken, Yunanistan Komünist Örgütü (KOE), Papandreou hükümeti tarafından açıklanan yeni acil önlem paketine tepki gösterdi. KOE, tüm sol güçleri hükümetin önlem paketine karşı bir araya gelmeye ve mümkün olan en geniş mücadele cephesini oluşturmaya çağırdı:

“Başbakan, ‘kamusal zenginliği’(!) çalan ‘kötü çocuklarla’ savaş içinde olan ‘anayurdumuza’ dair ikiyüzlü ve bayağı bir söylev verdikten sonra bugün, hükümet sözcüsüne çalışan insanlar tarafından şimdiye kadar duyulmuş en kâbus gibi açıklamalara başlaması talimatını verdi.

Papandreou hükümeti ülkeyi batırıyor. Çalışan ve emekli maaşlarına el koyuyorlar. Aşırı vergilendirme vasıtasıyla gelirimizi çalıyorlar. Aynı zamanda, zenginlerden de eskisine göre 1 euro bile fazla almıyorlar. Askeri harcama ve silahlanma ödemelerinden 1 euro bile kesinti yapmıyorlar. Halkın en büyük soyguncularından, bankalardan fazladan 1 euro bile istemiyorlar. Papandreou hükümeti kısa sürede, çok daha fazla nefret edilen sağcı Mitsotakis ve Karamanlis hükmetlerinden daha halk karşıtı olmayı başardı.

Savaş sonrası çağda daha önce hiçbir zaman bu kadar çok yalan, böylesi kısa bir zaman diliminde söylenmemişti. Papandreou hükümeti, iktidarı para piyasalarına ve Brüksel’e bıraktıktan sonra şimdi Berlin’in Gauleiter’i ( Gauleiter: Nazi Almanyası’nda eyalet yöneticisi, valisi, ç.n.) gibi davranıyor. Hükümetin daha düşük faizle borç almak, büyük sermayeyi vergilendirmek, Brüksel’e destek dayatmak, zaten harap edilmiş ve fakirleştirilmiş toplumu korumak olanağı vardı. Papandreou hükümeti bunun yerine Financial Times, Goldman Sachs, Bayan Merkel ve Bay Baroso tarafından alkışlanmayı seçti. Ve Merkel’in yaptığı açıklamanın gösterdiği üzere, Yunanistan halkının varlıklarının kaynağa dönüştürülmesi Avrupa Birliği’nden hiçbir finansal taviz olmaksızın gerçekleşecek.

Çalışan insanlar, emekçi halk, büyük sermaye, onların medyası, sağcı ve aşırı sağcı ‘muhalefet’ tarafından şevkle desteklenen hükümet kararlarıyla onlarca yıl geriye sürüklenecek. Çalışan insanların bir asırlık zaferleri, minnettar olunan yürekli mücadeleleri ve devasa özverileri şimdi askıya alınmış durumda.


Halkın haklarının ortadan kaldırılması başlangıçta iddia edildiği gibi geçici değil, kalıcıdır: Bu şimdi açıkça kabul ediliyor. Ve hükümet kararları iddia ettikleri gibi sadece kamu sektörünü ilgilendirmiyor; bu ayarlamalar özel sektör çalışanları için de aynı soygunun zeminini hazırlıyor. Bunun yanı sıra KDV artışları, yakıt ve temel tüketim malları vs. fiyatlarındaki artışlar gelir kaybına neden oluyor.

Bu kâbus karşısında güçlü tepki vermemek imkansız. Her yerde genel alarm çalmalıyız; büyük ve küçük şehirlerde, tüm çalışma alanlarında, tüm mahallelerde. Tarihsel anlarda yaşıyoruz: Direnişin boyutu, genişliği ve gücü bir umut mu olacağını, yoksa kukla hükümetin hepimizi daha da derine mi batıracağını gösterecek.

Bu aralar, güçlerin en büyük ve en geniş bir araya gelme olanağı gerekli. Hepimiz sokaklara dökülmeliyiz. Tek bir toplumsal alanın öfke ve protesto nehrinin dışında kalma lüksü yoktur.

Bu aralar, tüm solun olası en geniş ortak eylemi talep ediliyor. Soldaki her bölünme, aşağılık politikaların sürdürülmesi ve sol içindeki “iç savaş”, halkımızın çıkarlarına yönelik en büyük ihanet haline gelir.

Bu aralar, merkezi sendika konfederasyonlarının önderlikleri de en azından kendi itibarlarını düşünmek ve hükümetle aralarındaki feci mutabakattan sıyrılmak zorunda, aksi halde toplum içine çıkamayacaklar.

Bu aralar en çok ihtiyaç duyulan şey bütün çalışanların birliği. Papandreou hükümeti tarafından benimsenen ayarlamalar plütokrasinin (zengin egemenliği, ç.n.), piyasaların bütün çalışanlara karşı büyük intikamıdır.

Papandreou hükümeti halkımıza savaş ilan etmiştir, ancak mücadelenin akıbeti henüz belirlenmiş değil ve önümüzde bir muharebeden çok daha fazlası var.

Onlar bir asrın zaferlerine saldırıyorlar, biz mücadele yolunu seçiyoruz.
Genel alarm! Herkes sokaklara!

Yunanistan Komünist Örgütü (KOE)”


http://www.international.koel.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=106:either-the-government-will-sink-or-the-society-will-communique-of-koe-332010&catid=14:other-documents adresinde yayımlanan açıklamadan çevrilmiştir.

0 Responses to KOE’den Yunanistan soluna birleşik direniş çağrısı

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi