Content feed Comments Feed

Daud Turki’nin anısına

16 Mart 2009 Pazartesi

1962 yılında kurulup 1980’lere kadar faaliyet gösteren İsrailli sosyalist bir örgüt olan Matzpen’in kurucularından yazar Akiva Orr, 8 Mart 2009 tarihinde hayatını kaybeden ve Abu Aida lakabıyla da tanınan Filistinli şair Daud Turki anısına bir yazı yazdı. 1927 yılında Hıristiyan bir ailenin çocuğu olarak doğan Turki, eski bir politik tutsaktı:

Daud Turki bir savaşçıydı. Baskı ve adaletsizliğe karşı savaştı. Filistin halkına yönelik Siyonizm’in baskısına, siyahlara yönelik ırkçı beyaz Güney Afrikalıların baskısına karşı savaştı. İnsanları ezenler ve ezilenler olarak ayırdı, Araplar ve Arap olmayanlar olarak değil. Her yerdeki baskıya karşı hep ezilenlerin tarafında oldu. Satın alınamadı ya da korkutulamadı. Filistin halkının onurunu temsil etti.

1951’de Hayfa’da İsrailli denizciler grevdeydi. Daud, Hayfa Limanı’nın dışında grevcilere destek adına gösteri yaptı. Yahudi olmalarına aldırmadı. Adaletsizliğin kurbanı olduklarını hissetti ve onlara desteğe gitti. Dünyanın her tarafında işçilerin işverenlere karşı mücadelelerine destek oldu. Komünist Parti’ye bu nedenle katıldı. 1962 yılında partisi tarafından hayal kırıklığına uğratıldı ve partiyi terk etti. Mücadelesine yalnız devam etti.

Siyonizm’in Filistin’in tamamını işgal ettiği 1967 savaşından sonra, Filistinlilerin Siyonizm tarafından uğradığı baskıya karşı savaşacak bir Arap-Yahudi birleşik silahlı mücadele grubu örgütledi (Kızıl Cephe - ç.n.). Sivilleri değil, Güney Afrika ekonomisini vuran Güney Afrika ırkçılık karşıtı silahlı direnişini örnek aldı. Daud’un grubu herhangi bir operasyon gerçekleştiremeden yakalandı ve Daud 18 yıl hapse mahkum edildi.

Daud hapiste tutukluların temel haklarını kazanmak için başlattıkları açlık grevine öncülük etti. Bir kadın polis kendisini normal bir biçimde “Günaydın” diye selamladığında ona şiir yazdı. Hiçbir yerde cezaevi görevlisine şiir yazan başka bir hükümlü olduğunu düşünmüyorum.

12 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 1984 yılında (20 Mayıs 1985’te – ç.n.) Ahmed Cibril önderliğindeki Filistin Halk Kurtuluş Cephesi-Genel Komutanlık (FHKC-GK) tarafından esir alınan askerler karşılığında yapılan tutsak değişimi kapsamında serbest kaldı. Hayfa’daki Wadi Nisnas (bir Arap mahallesi - ç.n.) semtinde bulunan evine döndü ve Lübnan’daki komünistlerin radyo istasyonu Halkın Sesi tarafından yayımlanan şiirlerini yazmaya devam etti.

1999 yılında eski Hayfa sakinleriyle röportaj yapan Hayfa Radyosu onlara 20. yüzyıldaki hayatları boyunca yaşadıkları en unutulmaz olayın ne olduğunu sordu. İnsanların çoğu çeşitli kişisel olaylardan bahsetti. Bazıları 1948 veya 1967 savaşlarından söz etti. Bir adam ise, “20. yüzyılda yaşadığım en unutulmaz olay insanın aya ayak basmasıdır” dedi. Muhabir ise şaşırarak şunu sordu: “Bu olayı sizin için bu kadar unutulmaz yapan nedir?” Adamın cevabı şuydu: “Bu ayak basışa değin herkes insanların dünyaya her zaman yerçekimi ile zincirli olacağına inanıyordu. Aya iniş insanlara yerçekimi kuvveti tarafından uygulanan zincirleri kırabileceklerini gösterdi. Böylece yerçekimi kuvveti tarafından maruz bırakıldıkları zincirleri kırabiliyorlarsa herhangi başka bir güç tarafından uygulanan zincirleri kırabileceklerini gördüler.”

Bunu söyleyen adam Daud Turki’ydi.

http://www.alternativenews.org/content/view/1632/381/ adresinde yayımlanan yazıdan çevrilmiştir.

0 Responses to Daud Turki’nin anısına

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi