Content feed Comments Feed

Şirin Ebadi tehdit altında

27 Şubat 2009 Cuma

ABD merkezli Barış ve Demokrasi İçin Kampanya isimli oluşum, Nobel Barış Ödülü sahibi İranlı hukukçu Şirin Ebadi'ye yönelik artan devlet baskısını protesto etmek için bir imza kampanyası başlattı. İranlı yekililere yönelik yayımlanan açık mektubun imzalanması yoluyla katılabilinen kampanya aynı zamanda son aylarda İran'da emek hareketi aktivistlerine yönelik baskı ve saldırıları da kınamayı amaçlıyor. Öte yandan Barış ve Demokrasi İçin Kampanya tarafından yayımlanan mektupta ABD'nin demokrasi konusundaki ikiyüzlü politikalarına da dikkat çekilerek İran'a yönelik olası bir ABD saldırısına karşı çıkıldığı vurgulanıyor:

Nobel Barış Ödülü sahibi kadın ve insan hakları savunucusu İranlı hukukçu Şirin Ebadi’yi savunmak için ABD’li barış aktivistleri tarafından imzaya açılan açık mektubu lütfen imzalayın. Desteğiniz bir fark yaratabilir.

Barış ve demokratik hakların son derece iç içe geçmiş olduğuna inanıyoruz ve yansıtılan görüşlere katılsak da katılmasak da ifade özgürlüğünü savunuyoruz. Bununla birlikte, barış aktivistleri olarak özellikle ABD’nin İran’a yönelik askeri güç kullanmasına ve kullanma tehdidine karşı olduğunu her fırsatta tekrarlayan Şirin Ebadi’ye yönelik zulümden endişeleniyoruz. Örneğin 4 Şubat 2009’da Ebadi, Amy Goodman ile “Democracy Now!” isimli programında görüştü. Goodman, Ebadi’ye “Siz ve diğerlerinin maruz kaldığı baskıyı göz önünde bulundurduğunuz zaman, eğer ABD İran’a saldırırsa bu durum İran’daki demokratik harekete yararlı olur mu” şeklinde bir soru sordu. Ebadi ise kararlı biçimde yanıtlayarak, “İran’a yönelik bir askeri saldırı ya da askeri saldırı tehdidi insan haklarını ve kadın haklarını geriletecektir, çünkü bu durum devlete onları çok daha fazla baskı altında tutmak için bahane verecektir” dedi.

Şirin Ebadi İran’da güvende değilse, ülkedeki tüm barışçı sivil toplum aktivistleri büyük tehlike altındadır. Aslında, Ebadi’ye yönelik son saldırılar yükselen devlet baskısının arka planıdır. Mansour Osanloo ve Ebrahim Maddadi’nin aralarında bulunduğu sendika liderleri cezaevinde; iki kadın emek aktivisti, Sussan Razani ve Shiva Kheirabadi 1 Mayıs kutlamalarına katılmaları nedeniyle 18 Şubat 2009 tarihinde kırbaçlandı. “Bir Milyon İmza Kampanyası” katılımcılarını da içeren kadın hakları savunucuları, insafsızca yargılanıyor ve mahkum ediliyor. Mahremiyet ve haysiyet kuşatma altında. Kadının ve erkeğin nasıl davranması gerektiğini buyuran ataerkil yasalara meydan okuyan ve eşcinsel yönelimlerde bulunduğundan şüphelenilen insanlar düzenli olarak mağdur ediliyor, sıklıkla şiddet görüyor. En son Tahran’daki Amir Kabir Üniversitesi öğrencilerini de içeren öğrencilere zulmediliyor ve vahşice saldırılıyor. 11 Ocak’ta Gazze’ye karşı saldırıyı protesto eden Barış Anneleri sivil giyimli güvenlik ajanlarının saldırısına uğradı.

Bu gelişmeler her iki taraftaki savaş çığırtkanlarının seslerini güçlendirdi ve bu nedenle İran’a yönelik askeri operasyona karşı olan barış hareketin ilerlemesine yönelik bir tehdit oluşuyor.

İlk imzacılar arasında Ervand Abrahamian, Janet Afary, Michael Albert, Medea Benjamin, Noam Chomsky, Ariel Dorfman, Martin Duberman, Carolyn Eisenberg, Daniel Ellsberg, John Feffer, Arun Gupta, Michael Hirsch, Adam Hochschild, Doug Ireland, Kathy Kelly, Assaf Kfoury, Naomi Klein, Jesse Lemisch, Kevin Martin, Scott McLemee, David McReynolds, Charlotte Phillips MD, Katha Pollitt, Danny Postel, Matthew Rothschild, Stephen Shalom, Alice Slater, David Swanson, Chris Toensing ve Cornel West yer alıyor. (ilk imzacıların daha geniş bir listesi mektubun sonunda bulunuyor)

Eğer siz de mektubu imzalamak istiyorsanız www.cpdweb.org adresine girebilirsiniz.

İçtenlikle,

Joanne Landy, Thomas Harrison, Stephen Shalom, Jesse Lemisch

Barış ve Demokrasi İçin Kampanya

İmzaya açılan mektup şu şekilde:

İranlı insan hakları lideri şirin Ebadi tehlikede.

Barış aktivistleri tahran’dan Ebadi’nin güvenliğinin sağlanmasını istiyor.

Ayetullah Ali Hamaney

Başkan Mahmud Ahmedinejad

İran İslam Cumhuriyeti BM Elçisi ve Sürekli temsilcisi Mohammad Khazaee’ye;

Bu mektubu İnsan Hakları Savunucuları Merkezi’nin ve Mayın Kurbanlarını Koruma Örgütü’nün ortak kurucularından Şirin Ebadi’ye karşı tırmanan tehditleri protesto etmek için yazıyoruz. 2003 Nobel Barış Ödülü sahibi Ebadi, ülkesindeki herkes için kadın ve insan hakları talebini gayretle ve tekrar tekrar dile getiriyor. Ebadi aynı zamanda uluslararası toplantılarda İran’a yönelik askeri operasyona karşı barışın etkili bir sesi ve etkili bir savunucusu.

Ebadi bugün bir hayli tehlikede. 21 Aralık 2008’de yetkililer İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 60. yılı dolayısıyla yapılması planlanan kutlamaları engelledi ve Ebadi’nin kurulmasına yardım ettiği İnsan Hakları Savunucuları Merkezi’nin (DHRC) kapatılmasını zorladı. Merkez, İran’daki insan hakları ihlali kurbanları için yasal savunma sağlıyor. Merkez, halka kapalı olan bu kutlamaya 300’e yakın insan hakları savunucusu ve destekçi çağırdı. Programın başlamasından birkaç saat önce, devletin güvenlik güçlerinin üyeleri ve sivil giyimli ajanlar DHRC binasına girdiler. Çevreyi görüntülediler ve envanter kaydı yaptılar ve tüm üyeleri bütün çıkışları kilitlemeden dışarı çıkmaya zorladılar.

29 Aralık’ta Ebadi’nin Tahran’daki özel hukuk bürosuna giden yetkililer kendilerini vergi denetmeni olarak tanıttılar ve Ebadi’nin belgelerin koruma altındaki avukat-müvekkil ilişkisine dair bilgileri kapsayarak durumu protesto etmesine rağmen belgeleri ve bilgisayarları aldılar.


Ebadi’nin eski sekreteri gözaltına alındı ve 1 Ocak’ta 150 kişilik bir grup evinin önünde toplanarak Ebadi’ye karşı sloganlar attı. Aynı binada bulunan hukuk bürosunun tabelasını kopararak indirdiler ve binanın duvarına yazılar yazdılar. İzinsiz barışçıl gösterileri sona erdirmekte hızlı olan polis, bu barbarlığı durdurmak için hiçbir şey yapmadı.

Benzer durumlarda, İranlı yetkililer çoğu kez resmi baskın ve belirsiz cezalarla neden olan yargılamalara neden olan gelişigüzel gözaltı ve engellemelerle taciz yolunu izlemişti.

Barış aktivistleri olarak Şirin Ebadi için özel olarak endişeye sahibiz. Ebadi bizim gibi İran’a yönelik ABD saldırısına karşı açıkça konuşuyor. Ebadi The New York Times’ta 8 Şubat 2005’te Hadi Ghaemi ile birlikte yazdığı “İran’a saldırı karşısında insan hakları sorunu” başlıklı yazısında, “ABD’nin Ortadoğu’ya, özellikle de İran’a yönelik politikaları insan haklarını destekleyen bir dille süsleniyor. Kimse bu amacın önemini reddedemez. Ancak İran’daki insan hakları savunucuları için, İran’a yönelik bir askeri saldırı amaçları için su katılmamış bir yıkımı temsil ediyor” ifadelerini kullanmıştı.

Biz, İran’a karşı ABD ya da başka devletler tarafından yapılacak herhangi bir askeri saldırıya karşıyız. Aynı zamanda ABD’nin İran’daki baskıları protesto ederken, müttefikleri Suudi Arabistan, Mısır veya işgal ettiği bölgelerde İsrail gibi ülkelerin yaptığı daha kötü baskıyı teşvik etmek veya buralara kör gözlerle bakmak şeklindeki ikiyüzlülüğünü reddediyoruz. Ve aynı zamanda kendisi işkenceyle meşgulken ve kendi ülkesinde yurttaş özgürlüklerini baltalarken İran’ı eleştiren Washington’ın çifte standardını da kınıyoruz. Ancak bu bizi İran halkının başlıca demokratik haklarının reddedilmesini kınamaktan hiçbir şekilde alıkoymaz. Protesto ediyoruz, çünkü bu haklara inanıyoruz ve aynı zamanda İran’daki ve dünyadaki tüm ülkelerdeki sosyal adalet aktivistlerini barışçıl ve demokratik bir dünya kurma mücadelesinde müttefikimiz olarak görüyoruz.

Sizi, Şirin Ebadi’ye yönelik tehditleri durdurmaya ve bundan vazgeçmeye, daha fazla tacizi önlemek için harekete geçmeye ve Şirin Ebadi’nin emniyetini ve güvenliğini garanti altına almaya çağırıyoruz.

İlk imzacılar:

Ervand Abrahamian, Janet Afary, Michael Albert, Kevin B. Anderson, Bettina Aptheker, David Barsamian, Rosalyn Baxandall, Medea Benjamin, Michael Bérubé, Norman Birnbaum, Eileen Boris, Roane Carey, Joshua Cohen, Noam Chomsky, Gail Daneker, Manuela Dobos, Ariel Dorfman, Martin Duberman, Carolyn Eisenberg, Jethro Eisenstein, Zillah Eisenstein, Daniel Ellsberg, Jodie Evans, Gertrude Ezorsky, Samuel Farber, John Feffer, Barry Finger, Joseph Gerson, Jill Godmilow, Arun Gupta, Thomas Harrison, Nader Hashemi, Michael Hirsch, Adam Hochschild, Nancy Holmstrom, Doug Ireland, Melissa Jameson, Jan Kavan, Nikki Keddie, Leslie Kielson, Ian Keith, Kathy Kelly, Assaf Kfoury, Naomi Klein, Dan La Botz, Joanne Landy, Jesse Lemisch, Sue Leonard, Mohammed Mamdani, Betty Mandell, Marvin Mandell, Kevin Martin, Scott McLemee, David McReynolds, Ali Moazzami, Claire G. Moses, Molly Nolan, David Oakford, Bertell Ollman, Christopher Phelps, Charlotte Phillips MD, Katha Pollitt, Danny Postel, Dennis Redmond, Sonia Jaffe Robbins, Matthew Rothschild, Jason Schulman, Stephen Shalom, Adam Shatz, Alice Slater, Stephen Soldz, Stephen Steinberg, David Swanson, Chris Toensing, David Vine, Lois Weiner, Naomi Weisstein, Reginald Wilson, Kent Worcester, Cornel West ve Stephen Zunes

http://www.zmag.org/znet/viewArticle/20690 adresinde yer alan metinden çevrilmiştir.

0 Responses to Şirin Ebadi tehdit altında

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi