Content feed Comments Feed


Belem’de yapılan 9. Dünya Sosyal Forumu (WSF) Pazar günü, 2009 yılında dünyayı seferber etmeye yönelik bir programa bağlı alınan kararlar ve önergelerle sona erdi.

21 tematik toplantı, ortak politik duruşlar alma konusundaki açık WSF tabusunu küresel krizin açtığı ilerici değişim fırsatını yakalama konusunda hevesli olan binlerce sivil toplum grubunun baskısı altında yıktı.

28 Mart - 4 Nisan arasında bir hafta boyunca dünya politik dengelerinde etkili değişim yönünde ve iklim değişikliğini durdurmaya yönelik acil tedbirler için baskı yapmak amacıyla gösteriler ve bilinç yaratma eylemleri gerçekleşecek.

Bu girişimin başlıca hedefi, 2 Nisan’da Londra’da derinleşen küresel ekonomik krizin tam ortasında gerçekleşecek olan sanayileşmiş ülkelerin G-20 zirvesi.

Her ikisi de ilerici hükümetlerle yönetilen G-20 üyeleri Arjantin ve Brezilya’nın, WSF’nin IMF, Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü’nün dağıtılması ya da derin reforma uğratılması doğrultusundaki taleplerini dile getirmesi bekleniyor.

Filistinlilerin “Yurda Dönüş Günü” olan 30 Mart, programda İsrail’i Gazze’ye yönelik askeri saldırılarını durdurmaya ve gerçek barış görüşmelerine girişmeye zorlamak amacıyla etkili ticari boykot, uluslararası yaptırımlar ve yatırım azaltma politikalarına yönelik bir başka önemli hedefi oluşturuyor.

Belem’deki çok büyük Federal Amazonian Rural University kampüsündeki ıslak çimenler üzerinde hafif yağmur altında WSF Toplumsal Hareketler Meclisi sözcülerinden biri seferberliğin geniş programatik içeriğinden bazı şeyleri ayrıntılarıyla belirtti:

- Bankaların kamulaştırılması

- Krizin vurduğu şirketlerdeki maaşlarda düşüş olmaması

- Yoksullara enerji ve yiyecek tüketme bağımsızlığı verilmesi

- Irak ve Afganistan’daki yabancı birliklerin çekilmesi

- Herkese yeterli iş, öğrenim ve sağlığa erişim hakkı

- Medyanın ve bilimin demokratikleştirilmesi

İspanyol fetihçilerin Amerika’ya ulaşmasının yıldönümü olan 12 Ekim’de, “Toprak Ana”ya saygı göstermek ve dünya genelindeki yerli halkların haklarını savunmak amacıyla dünya çapında eylemler yapılacak.

Bu, Ocak 2001’de Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’na karşı sürüm olarak Brezilya’nın güneyindeki Porto Alegre şehrindeki başlangıçtan bu yana karşı karşıya kaldığı ikilem olan ve WSF’nin henüz başaramadığı küresel politik güç olma haline en yaklaştığı forumuydu.

Yabancı muhabirler ve yerel medya Belem’deki coşkulu atmosfer ve Davos’taki dünya liderleri ile şirket patronlarının karamsar suratları arasındaki keskin ayrımın altını çizdiler.

Sosyal adaleti, eşitliği ve halkın katılımını sağlamaya yönelik farklı yaklaşımlar sergilenirken, Belem’de buluşan Bolivya, Brezilya, Ekvador, Paraguay ve Venezüella devlet başkanları bu hafta aynı inancı paylaştı: kriz, yeni bir küresel düzeneğe neden olabilir.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio da Silva Lula, çalışan insanları düzenleme ve ciddi devlet yatırımları vasıtasıyla korumanın önemini vurguladı.

Bir ekonomist olan Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa daha cesurdu: Correa, “Krize cevap sosyalizmdir” dedi.

Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, kapitalist güç merkezlerinin şaşırmış ve aklı karışmış göründüğü için WSF’yi saldırgan olmaya davet etti.

Organizatörlere göre 9. Dünya sosyal Forumu politik ve örgütsel bir başarıydı. WSF’nin kilit unsurlarından olan iBase’in başkanı Candido Grzybowsky, kapanışa dair basın toplantısında foruma sosyal hareketleri ve demokratik kitle örgütlerini temsilen veya bireysel olarak 115 bin kişinin katıldığını belirtti. Üstelik, gençlik kampına da 15 bin genç ve 3 bin çocuk katıldı. Toplamda, en yüksek katılım Brezilya’dan olmak üzere 142 ülkeden 133 bin kişi foruma dahil oldu.

Amazon havzası, 9. Dünya Sosyal Forumu’nun önemli konularındandı. Foruma 190 etnik grup ve kabileden 1900 yerli ve buna ek olarak 1400 “quilombola” (kaçan kölelerin soyundan gelenler) katıldı.

Grzybowsky, katılımcı organizasyonlarının sayısının 4193’ü Güney Amerika’dan, 489’u Afrika’dan, 491’i Avrupa’dan, 334’ü Orta Amerika’dan, 155’i Kuzey Amerika’dan ve 27’si de Avustralya ile Yeni Zelanda’dan olmak üzere 5808 olduğunu söyledi.

Sözcü Ana Claudia Cardoso, forumun aktif destekçisi olan Brezilya’nın Pará eyaleti, özellikle üniversite kampüsü civarındaki kenar mahallelerdeki toplumlara yararlı olacak altyapı tesislerine (yol, iletişim ve sağlık/temizlik hizmetlerine) 11 milyon dolar yatırım yaptığını söyledi.

Birçok kez medya tarafından vahşi rüyaların tükenen solcu karnavalı olarak, politik “dişi” olmayan seks ve esrar adlandırılmasına rağmen WSF canlı ve iyi olacak gibi görünüyor. Önümüzdeki yıl “dişleri” sadece bir arada olmakla ya da Brezilyalı teolog Friar Betto’nun sözleriyle “yakıt ikmaliyle” güç kazanabilir.

http://www.ipsnews.net/news.asp?idnews=45632 adresinde yer alan ve Alejandro Kirk tarafından yapılan haberden özetlenerek çevrilmiştir.

0 Responses to Dünya Sosyal Forumu: Kararlılık ve bir eylem planı

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi