Content feed Comments Feed

El Salvador’un Cabañas eyaletindeki San Isidro topluluğu, 2006’dan beri El Dorado madencilik alanını kapatarak ve Kanada merkezli Pacific Rim Madencilik Şirketi karşısında bir zafer kazanarak altın madenciliğine karşı güçlü bir direniş hareketi mevzii oluyor. San Isidro’daki militan direniş, El Salvador genelinde madenciliğe karşı geniş tabanlı halk muhalefetinin, sağcı ARENA hükümetinin Pacific Rim’e altın araması için verilecek çevresel ruhsatları onaylamasını engelleyen gücün yansıması.

Aralık 2008’de, Pacific Rim 77 milyon dolarlık dolaylı tahsis için Orta Amerika Serbest Ticaret Anlaşmaları (CAFTA) kapsamında tahkime şikayet etme niyet bildirimini açıkladı. 90 günlük çözüm süresi 15 Mart’ta yapılacak ve madenciliğe muhalif olan Farabundo Marti Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin (FMLN) kazanması beklenen El Salvador Başkanlık Seçimleri’nden günler önce 9 Mart’ta sona eriyor. Niyet bildirimi, ARENA’nın elini izinleri onaylamaya zorlama ve neo-liberal politikalara muhalif olacak FMLN hükümetine karşı açılacak milyonlarca dolarlık davalarla seçmenleri korkutup ARENA’yı yeniden seçtirmeyi amaçlayan bir seçim stratejisi olarak okunuyor.

18 Ocak’ta yapılan yasama ve belediye seçimleri süresince, San Isidro beldesi iki sağ partinin belediye başkanlığı için şiddetli çekişmesine sahne oldu. Fakat, sandıklar halkın oy vermek için, muhtemelen ARENA partisi tarafından sınırın karşısına geçirilen önemli sayıda Guatemalalının varlığını protesto etmesi nedeniyle gün ortasında kapanmaya zorlandı. Bir hafta sonra başka bir seçim yapıldı ve ARENA partisinden madencilik projelerinin sözlü destekçisi belediye başkanı Ignacio Bautista kıl payı seçildi.

Maden karşıtları hedefte

San Isidro’daki maden karşıtlığını örgütleyenlere göre, beldedeki tüm insanlar Pacific Rim’in Bautista’ya kampanyası için para verdiğini biliyor ve böylece madencilik planlarını devam ettirecekler. Bu örgütleyiciler şimdi direnişi durdurma girişimlerinin hedefindeler. Toplumsam eylemci Héctor Berríos’un Mejicanos şehrinin Sacramento semtindeki evinin soyularak belgelerin, video kamerasının ve fotoğrafların çalınması bu girişimler çerçevesinde değerlendiriliyor. Berríos’a göre amaç gözünü korkutmak ve kendisini San Isidro’daki altın madenine karşı mücadeleden vazgeçirmek. Berríos, “Kameramı, iki fotoğraf makinemi, bazı USB bellekleri, bir bilgisayarı ve tüm bağlantılarımın içinde olduğu cep telefonumu çaldılar. Madenciliğe karşı yürüttüğümüz kampanyaya ait belgeleri ve San Isidro’da oy kullanan yabancıların varlığına dair tutanakları da aldılar. Çünkü ARENA adayına Pacific Rim tarafından yardım edildiğini biliyorduk” diye konuştu. Berríos ayrıca, polisin ve yetkililerin ön hazırlık soruşturması başlatılmasındaki aldırmazlığını kınayarak, evde bulunan paralarının ve ziynet eşyalarının alınmamasının bunun basit bir hırsızlık olmadığının kanıtı olduğunu vurguladı. Hırsızların mutfak masasında bulunan eşinin, kızının ve kendisinin fotoğraflarının alındığına işaret eden Berríos, bunun “evlerine girerek istedikleri her şeyi yapabileceklerine” dair bir tehdit olduğunu belirtti. Berríos, eve gelen polis dedektiflerinin ilgisizliğinin de dikkat çekici olduğunu ifade ederek, polislerin kendisine sadece ismini sorduklarını ve evde herhangi bir ipucu bulamadıklarını dile getirdi.

http://upsidedownworld.org/main/content/view/1700/68/ adresindeki haberden derlenerek çevrilmiştir.

0 Responses to Altın madencileri El Salvador’da saldırıda

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi