Content feed Comments Feed

Fransa’da yaşayan on binlerce Tamil, Paris’teki Pakistan Büyükelçiliği önünde toplanarak Pakistan’ın Tamilleri öldürmesi için Sri Lanka’ya askeri malzeme göndermeyi durdurmasını talep etti. Göstericiler ayrıca Pakistan’ı, Sri Lanka’nın Tamillere karşı 30 yıldır sürdürdüğü soykırım benzeri savaşı askeri ve lojistik anlamda desteklemesinden dolayı şiddetle kınadılar. Son iki gün içinde, Sri Lanka’nın kuzeyinde hükümet güçleri tarafından “güvenli bölge” olarak belirlenen Vanni bölgesindeki Mullaitivu eyaletinde, Pakistan tarafından verilen silahların yoğun biçimde kullanıldığı bombardımanında aralarında bebek ve çocuklarında bulunduğu 400’e yakın sivil ölürken binden fazlası da yaralandı.

Protesto yürüyüşünün katılımcıları Vanni’deki, ülkenin doğusundaki ve diğer bölgelerindeki Tamillerin, Seylanlıların öncülüğündeki Sri Lanka Güvenlik Güçleri tarafından sürdürülen acımasız savaş içinde bulunduğu vahim durumu anlatan bayrak ve dövizler taşındı. Yürüyüşte “Sri Lanka Tamiller soykırım yapıyor”, “Sri Lanka’daki savaşı durdurun”, “Sri Lanka’nın Tamilleri öldürmesine yardım etmeyin”, “Tamillerin özerklik hakkını tanıyın” gibi dövizler taşındı.


Eylül ayından beri 400 binden fazla Tamil ordunun top atışlarından, hava ve kara saldırılarından kaçarken evlerinden edildi. Sri Lanka ordusu Ekim ayında uluslararası yardım örgütlerine bölgeyi boşaltma emri verdi ve mültecilere ulaşabilecek yardımlar üzerinde ağır kısıtlamaları yürürlüğe koydu. Sri Lanka 500 kilometrekare civarındaki alana 50 binden fazla asker yığınağı yaptı ve sivilleri Pakistan, Çin gibi ülkeler tarafından bağışlanan savaş uçakları ve füze atarlarla bombalıyor.

Velupillai Prabhakaran önderliğinde, Sri Lanka’nın kuzey ve doğusunda Tamil halkı için 1976’dan bu yana sosyalist bir devlet kurma mücadelesi veren Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları’na (LTTE) yönelik Sri Lanka ordusu tarafından başlatılan son saldırıda Tamillerin kontrolündeki birçok bölge hükümet güçleri tarafından ele geçirilirken, Sri Lanka hükümeti durumun “iç savaşın sona ermesinin işaretleri” olduğunu iddia ediyor. Tamil Kaplanları ile Sri Lanka hükümeti arasında 2002 yılında imzalanan ateşkes anlaşması, Ağustos ayında hükümet güçlerinin düzenlediği saldırılar ile sona ermişti. LTTE, dünyanın en organize gerilla örgütlerinden biri olarak tanımlanıyor.

http://www.tamileelamnews.com/news/publish/tns_10902.shtml adresinde yer alan haberden çevrilmiştir.

0 Responses to Tamillere saldırı Fransa’da protesto edildi

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi