Content feed Comments Feed


Aşağıda, önde gelen İngiliz sosyalist siyasetçi, eylemci ve eski bir İşçi Partisi milletvekili olan Tony Benn ile kamunun finanse ettiği BBC’nin, Gazze’deki insani krizi dindirmek için yardım toplamayı amaçlayan bir yardım çağrısını yayımlamamaya dair tartışmalı kararı üzerine özel bir Press TV mülakatı yer alıyor:

Press TV: BBC’nin kararından dönmemesine şaşırdınız mı?

Benn: Evet. Döneceklerini düşünmüştüm, çünkü durum çok karşı konulmazdı. Bakın, BBC bu insani çağrıyı yayımlarsa İsrail’e karşı Filistinlilerden yana taraf olmuş gibi görünecekmiş gibi davrandı. Tabii ki bununla ilgisi yok. Bu insani bir mesela: 1330 insan öldürüldü, bunların 460’ı çocuk ve birçoğu kadın.

Yıkım, oraya gittiğinde BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’u şaşkına çevirdi. Bana göre bu utanç verici bir karar ve bundan döneceklerini ummuştum, çünkü iki Devlet Bakanı onlara çağrıyı yayımlamaları çağrısı yaptı.

Canterbury Başpiskoposu ve York Başpiskoposu, İngiliz Başpiskoposlarından en kıdemli ikisi de aynı çağrıyı yaptı. BBC Genel Müdürü Mark Thompson, bana göre bizzat, birkaç yıl önce eski İsrail Savunma Bakanı Ariel Sharon’un ziyaretine gitti. Bu, herkesin BBC’den beklentilerinin tamamen aksine.

Press TV: Peki, onlar tabii ki bunu yayımlamalarının tarafsızlıklarını tehlikeye atacağını söylüyorlar ve şimdi Sky News tabiri caizse aynı derecede çoğunluğun görüşüne (sürüye) uydu. Onların savunacakları bir şey var mı?

Benn: BBC’ye muhalefet, neredeyse bugün tüm gazeteler çok güçlü, bu şekilde güçlü oldukları bir durum (zaman) hatırlamıyorum. Dile getirmeniz gereken bir politik şey BBC’nin bunu tartışmaya meydan vermemek için yaptığını söylemesi, ama BBC kendi davranışıyla ilgili devasa bir tartışma başlattı, söylemek istediğim, haberler hakkında daha önceki maddenize gelirsek, İngiltere’de İsrail politikalarına muhalefet hiç görmediğim kadar. Filistinlilere destek ve sempati ise hiç görmediğim kadar yüksek.

Böylece bu savaş İsrail’e herhangi bir şekilde yardım etmedi ve Filistinlilerin işgal altında bir ülke oldukları ve BM tarafından bile tanınmadıklarına dair görüşlerini anlayan çok daha fazla insana rastlayacaklar.

Press TV: Gazze’deki savaş üzerine geniş kitlelerin iğrenmesinden ve şahit olduğumuz neredeyse benzeri görülmemiş kitlesel gösterilerden bahsedersek, bu geniş öfkenin arkasında ne olabilir? Bu belli ki BBC gibi bilinen kuruluşlar tarafından yayımlanan haberlerden kaynaklanmıyor.

Benn: Evet, şüphe yok ki Gazze’deki savaşa dair yayımlanan haberler, İsraillilerin hiçbir muhabirin Gazze’ye gitmesine izin vermemesine, televizyon ekiplerinin hareketlerini yasaklamasına ve benzeri şeylere rağmen, aldığımız haberler İsrail’in meydana getirdiği yıkımı ve zalimliği gösterdi.

Bu bakımdan, Irak savaşının başında meydana gelen ve savaş karşıtlığını daha da karıştıran buydu, çünkü Irak çok uzaktaydı ve insanlar hakkında çok şey bilmiyordu.

Ama herkes İsrail ve Filistin’e dair bilgi sahibi, bu nedenle yayınlar Hamas’a ve Filistinlilere destek olmak konusunda çarpıcı fikir değişikliği üretti.

Press TV: BBC gibi kurumları İsrail-Filistin meselesi konusunda böylesine hassas yapan nedir? Bu çağrıları daha önce birçok bölge için, Afrika için, tsunamiden sonra Kongo için yaptık. Hiçbir zaman politik ve insani meselelerin karışımı değildi.

Benn: Evet, bu güzel bir soru. BBC’nin yayınlarının Filistin karşıtı, İsrail yanlısı olduğunu ifade eden görüşleri paylaşıyorum. Örneğin, ne zaman bir Filistinli öldürülse, BBC “Filistinli bir militan” diyor. İsrailli militanlardan hiç bahsetmiyorlar, hep Filistinli militanlar.

Hamas üç yıl önce Filistin seçimlerini kazandığında ve dolayısıyla o anlamda Filistin’in belirlenmiş hükümetini, BBC tarafından küçük bir tanıma olmuştu. Eski ABD başkanlarından Jimmy Carter geçen sene Gazze’ye gitti ve İsrail’in kesinlikle “ırkçı devlet” olduğunu açıkladı.

Meydana gelenin BBC’nin geride kalması olduğunu düşünüyorum ve şimdi Bush gitti, Obama’nın Filistin sorununda benimseyeceği politika henüz net olmamasına karşın

İngiliz hükümeti biraz daha fazla cesaretlenecek gibi görünüyor.

http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=83892&sectionid=3510302 adresinde yer alan söyleşiden çevrilmiştir.

0 Responses to Benn: BBC’nin İsrail yanlısı tutumu utanç verici

Yorum Gönder

Blog içi arama

En çok okunanlar

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler

Günlük Arşivi